duminică, 28 noiembrie 2010

Stefan Banica nu mai este si "Jr." ?

De vreo 2 saptamani, cand incepe discoteca lacrimogena "Dansez pentru reclame" amfitrionul emisiunii este prezentat mai nou doar, Stefan Banica...A disparut "jr-ul" de bun simt. Prima data am zis ca e o greseala, dar observand ca repetitia e mama invataturii, m-am bucurat crezand ca mesterul Banica a fost lasat de ingeri, sa ne mai incante o vreme. Da de unde. Pe somptuoasele trepte ale decorului unei emisiuni din topul tv-urilor (ca audienta, nu "ca calitate"), coboara tot fanfaronul de junior.
"Oameni buni, buna seara, am venit aici, sa va spun cateva poante rasuflate, sa-mi etalez favoritii si parul atent geluit, cele 5-6 inele de pe degete, garderoba, imitand moda anilor 20 a la Rudolph Valentino, sa-mi joc rolul de samaritean cu participantii necajiti si, cel mai important, sa va cant cantece cantabile de pe ultimul meu album, pe care sper sa-l cumparati cat mai multi"
Si cam atat. Emanand o ingamfare fara margini, atoatestiutorul Fanica junior, a considerat ca tatal sau, marele actor si om Stefan Banica (a murit in 95), e bine sa nu-i mai bantuie numele si cariera amintindu-i la orice pas cum s-a ridicat. Mai ales ca lumea tinde sa-l si uite, iar tineretul nici nu il cunoaste. Ei bine coane Fanica junior, iaca mai sunt unii care nu pot si nu vor sa-l uite !


Pai batranul Banica a fost un om altruist, pornit de jos si a trudit enorm sa ajunga vedeta. Plus ca, avea un talent actoricesc extraordinar si voce de o caldura aparte. A jucat in piese de teatru alaturi de monstrii sacri ai scenei, a facut vreo 20 de filme (Cel mai iubit dintre pământeni,De ce trag clopotele, Mitică?,Golgota, etc) si nenumarate scenete la televiziune sau radio. Cel de Sus l-a chemat mai devreme la el, altfel juca si acum.
Catarat pe umerii unui tata celebru, nici macar cu un sfert din talentul acestuia, Fanica junior, "prinde" rolul principal in Liceenii, film care in anii 80-90 face valva printre tineri, din lipsa de alternative cinematografice. Revazut acum, filmul este penibil ca si prestatia lui Banica. A mai jucat in vreo 2 continuari la aceasta poveste, la fel daca nu si mai slabe. Dupa 90, lamuriti cu valoarea lui Banica Jr., regizorii "uita" sa-l mai bage in seama, aparand doar in vreo 2 pelicule de categorie C. Simtind caderea de pe pidestalul starului adulat, se reprofileaza in muzica, abordand genul rock&roll, imitandu-i pe Elvis si S. Stevens. Nimic original. Isi mentine prezenta pe prima pagina a tabloidelor, prin relatii amoroase cu vedete ca Mihaela Radulescu, iar mai nou se insoara cu "zana gafelor tv" Andreea Marin. Intra intr-un binemeritat con de umbra, de unde il salveaza ProTV-ul care-l distribuie in rol de prezentator al emisiunii cu dansuri.


Plecat din pozitia copilului de bani gata cu tata celebru, juniorul nu are absolut nici un motiv de ingamfare sau superioritate, pe care le afiseaza constant. Actor de duzina, dizeuz de calitate medie cu un repertoriu ce te duce cu gandul la alti autori, prezentator tv jignitor de slab, Stefan Banica Jr. va ramane la echipa de juniori toata viata. Seniorul a fost de alta categorie!


Dle Stefan Banica Junior, daca aveti bun simt, lasati mandria si infatuarea deoparte, in memoria tatalui dvs. si adaugati Jr.-ul inapoi. Ar fi un gest de recunostinta si demnitate. Puteti sa-l faceti?

2 comentarii:

  1. Daca stam sa ne gandim, putin nu mult, acest Elvis has left the building sau Shakin care tot incerca sa-l copieze pe jr. nostru, le-a avut (si nu la betie sau prin vreun lift, ci contractual) pe primele doua dive ale tarii (sau macar ale showbizului ca sa nu exageram). Daca asta nu e magie a la Chris Angel nu stiu ce poate fi. Dar face el sala plina 5 zile de Craciun? Face. Si Robert Downey are jr. si se pare ca nu-l deranjeaza la varsta lui. Dar e "family matters" asa ca...

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am deformatia de a observa amanuntele care par nesemnificative, din comportamentul unor oameni si imi fac o parere, asupra careia nu ma insel niciodata. Astfel imi aduc aminte si de juniorul Banica...junior la vremea aia. Am fost coleg de serviciu cu fratele lui Stefan Banica senior, regretatul Nicu Banica. Imi aduc aminte cum la inmormantarea lui, liceeanul Banica junior s-a prezentat intr-un costum alb, ca alea in care se imbraca mirii de prost gust. Lucru care l-a scandalizat si pe taica-su. Cracterul de vedeta parvenita a juniorului se vedea inca de pa atunci.

    RăspundețiȘtergere